Lassuló növekedési várakozások a kkv-k körében

A K&H 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg szeptemberben arról, hogyan vélekednek cégük árbevételének és eredményének alakulásáról a következő 12 hónapban.

A felmérés szerint a vállalkozások között azok vannak a legnagyobb arányban, akik 0-6 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számolnak. A kkv-k 27 százaléka infláció feletti növekedéssel, 23 százaléka pedig kifejezetten bevétel-csökkenésre számít.

Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője a közleményben kiemeli: az eredményvárakozások az előző negyedévhez képest szintén visszaestek. A vállalkozások több mint fele stagnálást vagy enyhe növekedést vár, míg a cégek közel harmada profitcsökkenést valószínűsít. A felmérés szerint átlagosan 1,6 százalékos eredménynövekedéssel számolnak a kkv-k a következő egy évben.

A legpesszimistábbak – árbevétel és eredmény tekintetében is – a 100 millió és 300 millió forint éves árbevétel közötti vállalkozások.

Regionálisan vizsgálva árbevétel szempontjából a dél-dunántúli cégek a legoptimistábbak, hiszen minden hatodik cég 16 százalék feletti árbevétel-növekedéssel számol, és csak a vállalkozások negyede véli úgy, hogy csökkenni fog az árbevétele. A legpesszimistábbak az Alföldön működő kkv-k, mivel több mint felük számol stagnáló vagy minimálisan növekvő árbevétellel – írja közleményében a K&H Bank Zrt.

Szólj hozzá!