Bruttósítással kapcsolatos rendelkezések megszűnése

Már a 2012. évi szabályok is tartalmazták azt a rendelkezést, hogy a 2013. évtől megszűnik az adóalap-kiegészítés intézménye, így az összevont adóalapba tartozó valamennyi jövedelem után egységesen 16 százalék lesz az adó mértéke.

Ez a változás érinti az adóelőleg levonással kapcsolatos rendelkezéseket is, mivel az adóalap-kiegészítés megszűnése azzal jár, hogy az adóelőleg levonásával kapcsolatos rendelkezések is egyszerűsödnek.

Az adóalap-kiegészítés kivezetése azt jelenti a gyakorlatban, ha a munkaviszonyból származó 2012. évre vonatkozó jövedelem vagy a munkáltató által kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátás kifizetésére 2013. január 15-éig kerül sor, akkor azt az előző naptári év utolsó napján megszerzett jövedelemnek kell tekinteni, tehát az adóalap-kiegészítésre vonatkozó rendelkezésekre ez esetben még figyelemmel kell lenni.

Amennyiben az adóköteles társadalombiztosítási ellátást (pl. a táppénzt) nem a munkáltató számfejti és annak kifizetésére januárban kerül sor, akkor már a 2013. évi rendelkezés az irányadó.

Ugyancsak a 2013. évi szabály az irányadó, ha a társas vállalkozás pl. a decemberi személyes közreműködés díját 2013. januárban fizeti ki, tehát a munkáltatónak nem minősülő kifizetőnek a 2013. évben kifizetett összegek tekintetében már nem kell az adóalap-kiegészítést alkalmaznia akkor sem, ha kifizetésre kerülő jövedelem korábbi évekre vonartkozik.

Szólj hozzá!