Alanyi mentesség katásoknak év közben is – részben igaz

Eva alanyok: a katát választó korábbi eva-alanyok az általános forgalmi adó szempontjából új adóalanynak minősülnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy év közben az egyszerűsített vállalkozási adóból, az evából katába átlépő vállalkozások év közben is választhatják az alanyi áfa-mentességet. A tevékenységüket kezdő vállalkozások: a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg választhatják a katával együtt az alanyi adómentességet is. Ugyanez a választási lehetőség azonban nem biztosított azoknak a cégeknek, egyéni vállalkozóknak, akik a társasági adó vagy a személyi jövedelemadó hatálya alól lépnek át a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá év közben. Ezek a vállalkozások már a kata választását megelőzően is áfa-alanyok voltak.

A kisadózók tételes adóját, azaz a katát választók akár évi egy bevallásra csökkenthetik adminisztrációs kötelezettségüket – tájékoztatott a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV)

A közlemény szerint ehhez az szükséges, hogy – amennyiben így döntenek – a katát választók alanyi mentesek legyenek az áfában. A katát választó korábbi eva-alanyok év közben is választhatják az alanyi áfa-mentességet.

A kata nincsen befolyással a vállalkozások áfával kapcsolatos kötelezettségeire – jelzi a NAV. Így minden esetben a katás vállalkozásnak kell meghoznia a döntést, hogy célszerű-e az alanyi mentességet választania. Azt, hogy ezt mikor lehet választani az adott vállalkozás státusától, adózási módjától függ.

A katát választó korábbi eva-alanyok az általános forgalmi adó szempontjából új adóalanynak minősülnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy év közben az egyszerűsített vállalkozási adóból, az evából katába átlépő vállalkozások év közben is választhatják az alanyi áfa-mentességet.

A tevékenységüket kezdő vállalkozások a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg választhatják a katával együtt az alanyi adómentességet is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki január közepén úgy dönt, hogy új céget alapít vagy egyéni vállalkozó lesz, akkor cége, vállalkozása katás és alanyi mentes is lesz – amennyiben mindkettőt kéri a bejelentő lapon.

Ugyanezt a választási lehetőséget azonban nem biztosítják azoknak a cégeknek, egyéni vállalkozóknak, akik a társasági adó vagy a személyi jövedelemadó hatálya alól lépnek át a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá év közben. Ezek a vállalkozások már a kata választását megelőzően is áfa-alanyok voltak. A törvény több mint 20 éve változatlan szabálya szerint december 31-éig választható – a következő évre – az alanyi mentesség – emlékeztet a közlemény.

Annak a vállalkozásnak, amelyik alanyi áfamentes volt 2012-ben, nem kell újabb bejelentéssel megerősítenie a döntését. Választása egészen addig szól, ameddig ezt egy változás-bejelentéssel meg nem változtatja – tartalmazza a tájékoztatás.

Szólj hozzá!