Szép nagy bankot indított az állam

Az állam integrálja a takarékokat, csatlakozni kötelező. A költségvetésnek százmilliárd forintjába kerül majd a lépés. De ígérik, minden úgy megy tovább, mint eddig.

Két központi szervezet lesz az állam takarékokat összefogó rendszerében – derült ki, miután a kormány benyújtotta a takarékszövetkezeti rendszer átalakításról szóló törvényt. A takarékok összeterelése, és az ehhez rendelt százmilliárd forintos állami támogatás már eddig is eldöntött tény volt, a kedden benyújtott törvényjavaslat viszont részletesen leírja az együttműködés mikéntjét.

Jön az Integrációs Szervezet

A központi banki funkciókat a Takarékbank látja majd el, de létrehoznak egy háttérintézményt is Integrációs Szervezet néven. Előbbi az eddiginél hatékonyabban fogja szervezni a bankok munkáját – állítja Vojnits Tamás miniszteri biztos –, míg utóbbi a takarékok védelmével foglalkozik majd. Mindennapi szinten azonban a takarékok ügyfelei alig éreznek majd változást, biztosított Vojnits.

D MTZ20120112006

Fotó: Máthé Zoltán

Az Integrációs Szervezet magába olvasztja, s így egyesíti a takarékok intézményvédelmi alapjait (ezekből kártalanítják a betéteseket gond esetén). Ez háttérszervezet határozza majd meg, hogy mennyi tőke kell a tagoknak – ugyanis ő dolgozza ki a prudenciális szabályokat –, és egyben biztosítja a tőkeellátottságukat.

Mindenkinek be kell lépni

A szövetkezeti hitelintézetek a törvény elfogadásával automatikusan új integráció tagjaivá válnak, és kötelesek részvényessé válni a Takarékbankban. A törvény szerint ez teljesen megszokott dolog, mivel – írja az indoklás – “számos precedens van a kötelező tagság előírására, így a gazdálkodó szervezetek kötelező gazdasági kamarai tagságára, az orvosok, állatorvosok, ügyvédek, közjegyzők, mérnökök, könyvvizsgálók, gyógyszerészek, építészek, vagyonőrök, hegyközségek stb. kötelező kamarai tagságára.”

A Posta sem marad ki

A jogszabály szerint tőkeemeléssel a Magyar Posta is tulajdont szerez a Takarékbankban, a kormány szerint ugyanis ez a lépés csak erősíti a természetes kapcsolatot, amire alapozva a jövőben jobban kihasználhatják az együttműködésből kecsegtető szinergiákat.

Forrás: index.hu

Szólj hozzá!