A kis cégek bő egyharmada tart likviditási helyzetének romlásától

A kisvállalkozások 37 százaléka számít arra, hogy likviditási helyzete a következő időszakban romlani fog, ráadásul a valóságosnál lényegesen rosszabbnak ítélik külső forráshoz jutási lehetőségeiket az OTP Ingatlanlízing frissen közzétett kutatása szerint.
A közlemény szerint a félezer cég megkérdezésével, az OTP Ingatlanlízing által készített kutatás szerint a külső finanszírozás bevonásával szemben ennek ellenére is sok cég táplál ellenérzést, jellemzően alaptalan aggodalmak miatt.

“A kisvállalkozások egyrészt úgy gondolják, hogy nem kapnának finanszírozást, másrészt pedig abban a tévhitben élnek, hogy túl sok adminisztráció, papírmunka kíséri a külső forrás felvételét, és ezért bele sem kezdenek a folyamatba” – hívja fel a figyelmet Virág Attila, az OTP Ingatlanlízing vezérigazgatója.

A kutatás ugyanakkor megállapította azt is, hogy minden tizedik, az elmúlt három évben külső finanszírozásért folyamodó kisvállalkozás legalább két sikeres igénylést tudhat a háta mögött, 18 százalékuk pedig három vagy több sikeres igényléssel büszkélkedhet.

A vezérigazgató szerint az is hűen illusztrálja a helyzetet, hogy a kutatás szerint a kisvállalkozások 17 százalékának már ma is van forgóeszközre, 15 százalékának pedig beruházásra irányuló külső finanszírozása.

Az OTP Ingatlanlízing tapasztalatai szerint a kisvállalkozások egyre inkább felfedezik az ingatlanlízinget is mint kedvező ingatlanfinanszírozási lehetőséget. Különösen a működéshez szükséges üzleti típusú kis ingatlanok – üzlethelyiség, telephely, iroda, rendelő – vásárlásánál alkalmazzák ezt a finanszírozási formát. “A kisvállalati szegmensben egyre több vállalkozás ébred rá arra, hogy milyen fontos az üzletvitelhez szükséges megfelelő ingatlan biztosítása, így a kereskedelmi célú kis ingatlanok terén a lízingkonstrukció további felfutására számítunk” – emeli ki Virág Attila.

Szólj hozzá!