Lázár: Csányi Sándor a legnagyobb uzsorás

“Csányi Sándor az ország első számú uzsorása” – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár az NFÜ sajtótájékoztatóján. Lázár szerint ha az OTP elnöke a tehetségén tréfálkozik, azt tudomásul veszi “bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival” Csányi.  Csányi Sándor és Lázár az utóbbi időben többször is bírálta egymást.

Csányi burkoltabban osztotta

Csányi  az oligarcházásról azt mondta – a parlamentben Lázár János fideszes politikus töbször is félreérthetetlenül utalgatott Csányira –, hogy jóban van Orbán Viktorral, a politikának ez a szintje már nem érdekli, ő különben is olyan pozícióban van, hogy ezt nem tudja megúszni. Lázár Jánosról annyit mondott, hogy úgy hallja, egy tehetséges fiatalamber, nézzük meg például, hogy a trafikügyet is milyen ügyesen elintézte.

A sajtótájékoztatón az NFÜ átalakításról egyébként elmondta, hogy az NFÜ megszűnik jövő január elsejétől, addig is azonban még rohamtempóban el kell költeni a bennragadt pénzeket. Ezért hozzávetőleg 500 milliárd forintnyi pályázatot fognak kiírni és el is bírálni augusztus hátralévő részében.

Januártól pedig Orbán és ő a Miniszterelnökségen keresztül közvetlenül irányítják majd a 2014-2020 között az uniótól érkező mintegy 6000 milliárd forint szétosztását. Ez a szaktárcákon keresztül fog megvalósulni, akik előkészítik a döntéseket, de mindenről a Miniszterelnökség mondja ki a végső szót, illetve a “kormány fő irányvonalainak végrehajtásánál” önállóan is dönthet.

Brüsszel ellen megint

Azonban a megszűnés előtt is bőven lesz tennivalója az NFÜ-nek, csak augusztus hátralévő három hetében mintegy 500 milliárd forintot fognak “tűzoltásszerűen” kiosztani, nehogy bennragadjanak ezek az uniós pénzek. Ehhez Lázár elmondta, hogy eddig is rekordtempóban osztották idén a pénzt havonta átlagosan 100 milliárd forintot szórtak ki, de az egyes minisztériumok “lustasága, bénasága vagy impotenciája miatt” még így is rengeteg ügy áll.

Nem lesz devizahitel nálunk

Az államtitkár kérdésre beszélt a devizahitelekről is. Orbán álláspontját ismételte meg, ami szerint aki devizában vesz fel kölcsönt az “hibás terméket” vesz meg, és ezért Magyarországon ezt mindenképp be fogják tiltani. Elismételte azt is, hogy most nem egyedül döntenének, szeretnének ugyanis valamilyen tárgyalásos megoldást, bár Lázár itt is jelezte, hogy ő aztán nem áll bankok pártján.

Lázár új alelnököket is kinevezett, akiktől az NFÜ reformját várja a hátralévő néhány hónapra. Ő két fő elvárást fogalmazott meg a szervezet felé, egyrészt, hogy változtassanak a hozzáállásukon és “Brüsszel érdekeivel ellentétben” dolgozzanak a munkatársak, inkább “a magyarok érdekeiért”. Másrészt, hogy “ne öncélúan” osszák ki az uniótól érkező milliárdokat, hanem a “közcél érdekében”.

Ez azért is furcsa, mert eközben azt is elismerte Lázár, hogy az uniónak is az az érdeke, hogy értelmes célokra hiánytalanul kiadhassák a felzárkóztatási pénzeket. Azt is hozzátette, hogy ezekben a “fő elvárásokban” nem fog kompromisszumot ismerni, bár azt nem fejtette ki, hogy ez pontosan hogyan nézhet ki a gyakorlatban. Azt is hozzátette, hogy azokat az NFÜ-s dolgozókat fogják átvenni majd az egyes minisztériumokhoz, akik ezeket megfelelően el tudják sajátítani, bár nem tervez tömeges elbocsátásokat.

Szinte minden szabálytalanul sikerült

A jelenlegi helyzetről azt mondta el, hogy különböző szabálytalanságok miatt a 15 nagy fejlesztési programunkból 13-mal problémája van az uniónak, ami miatt 5-600 milliárd forint végleges elvesztése is fenyeget. Ezért rendkívüli kormányülést kér most szerdára, ahol azt fogja beterjeszteni, hogy amelyik tárcánál valamilyen uniós pénz elrendezése szeptemberig nem oldódik meg, annak a minisztériumnak annyival csökkenjen a költségvetése a következő időszakban. Emellett törvénymódosítások is jönnek a pályázati kifizetések további gyorsítása miatt.

A problémás ügyekről elmondta, hogy szerinte nevetséges, hogy az unió olyanokat is kifogásol, mint például, hogy egyes minőségellenőröknek kötelező volt tagnak lenniük a magyar mérnöki kamarában, szerinte ugyanis nehezen elképzelhető, hogy egy külföldi mérnök dolgozzon egy magyar közbeszerzés kivitelezésénél.

A problémás programoknál Lázár szerint a magyar fél két éve még a pereskedést választotta volna az Európai Bíróságon, azonban erre már nincs idő, úgyhogy azért fogunk a vezetésével alkudozni, hogy a bírság minél kisebb legyen. Lázár 50-100 milliárdnyi bírságot lát reálisnak. Emellett megígérte, hogy komolyan fel fog lépni a korrupció ellen az NFÜ-ben, hiszen “a befolyásolási lehetőség mindig nyitva van, csak ennek szintje a kérdéses”.

Biztos beperel

Lázár különösen jó hangulatban hagyta el a sajtótájékoztatót, csapatával kifelé menet azon viccelődtek, hogy milyen ügyesen sikerült kiosztani Csányit. “Ezért biztos beperel”, mondta végül egyik munkatársa, amin egyszerre nagyot nevetett mindegyikük, majd beszálltak a szolgálati autóba.

Forrás: index.hu

Szólj hozzá!