3500 dollárig emelkedhet az arany árfolyama

A javuló gazdasági fundamentumok illetve a tengerentúli pénznyomda közelgő leállítása miatt az év jelentős részében gyengén teljesített az arany. Az utóbbi közel 1 hónapban azonban újra magára talált a sárga nemesfém, és az 1180 dolláros lokális mélypontról 1420 dollár felé emelkedett az árfolyam. Azonban a Citi vezető technikai elemzője jóval nagyobb emelkedést valószínűsít, és 3500 dolláros árfolyamot sem tart elképzelhetetlennek – írja a Business Insider.

3500 dollárig emelkedhet az arany

Gyengültek az arany több éves emelkedését támogató fundamentumok, a befektetők többek között egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak az amerikai pénznyomda leállításának illetve a makrogazdasági adatok is egyre biztatóbbak. A sárga nemesfém árfolyamának zuhanását látva sokan kételkedni kezdtek az arany menedékeszköz funkciójában, azonban a nemesfém részben a szíriai feszültségek fokozódásával újra a befektetők egyik kedvenc célpontja lett. A június végi, közel 1180 dolláros mélypontról 1420 dollár felé kapaszkodott a nemesfém.

A Citi vezető technikai elemzője, Tom Fitzpatrick az arany kilátásaival kapcsolatban is rendkívül optimista. A King World News-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az arany és a részvénypiac utóbbi időszakban mutatott mozgása nagyon hasonló volt az 1974-1976-ban látottakhoz. Az utóbbi hónapok során a sárga nemesfém benézett az 55 hónapos mozgóátlag alá, éppúgy mint 1976-ban. Az arany árfolyamának mélypontját követően 1976-ban a részvénypiac négy héten belül új csúcsra emelkedett, csakúgy mint napjainkban igaz, ezúttal 5 hétre volt ehhez szüksége. A részvénypiaci csúcspontot illetve az aranypiaci mélypontot követően, a részvények lefele, míg a sárga nemesfém felfele vette az irányt az 1970-es években, hasonlóan napjainkhoz. “Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi trend erősödhet, mely révén az arany a következő években egészen 3500 dollárig emelkedhet”- mondta az elemző.

Tom Fitzpatrick célára azonban nem a Citi hivatalos célárfolyama. A Citi fémpiaci szakértője jóval óvatosabb Fitzpatricknél, ugyanis David Wilson 1150, 1145 illetve 1250 dolláros árfolyamra számít rendre 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben.

Voltak aki 15000 dollárra várta az arany árfolyamát

A jelenlegi szinthez képest Fitzpatrick célára meglehetősen elrugaszkodottnak tűnik, azonban korábban már voltak ennél jóval merészebb célárak is. Az egyik legvadabb véleménnyel Jean-Marie Eveillard, a First Eagle alap vezetője állt elő, aki szerint a sárga nemesfém egészen 15 000 dollárig erősödhet. Ezt azzal próbálta alátámasztani, hogy amennyiben a jegybankok pénznyomtatása a megfelelő mennyiségű arannyal lenne fedezve, a megnövekedett pénzmennyiség ennyire magas árfolyamot indokolna.

Forrás: index.hu

Szólj hozzá!