Nem lepődtek meg az újabb rezsicsökkentésen a távhőszolgáltatók

Az újabb rezsicsökkentés távhőszektorra gyakorolt hatása csak a várhatóan hamarosan kihirdetendő jogszabály ismeretében állapítható meg, a hatás távhőszolgáltatónként is eltérő lehet – közölte a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz).

ogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára, az újabb rezsicsökkentés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba.

A szervezet írásos válasza szerint a villamos energia, gáz és távhő árának bejelentett csökkentése nem érte váratlanul a távhőszolgáltatókat.

A válaszban kitértek arra is: a szövetségnek és tagvállalatainak stratégiai célja, hogy a távhőellátás versenyképes legyen a más típusú fűtési módokkal szemben. Ennek egyik fontos eleme, hogy a lakosság versenyképes áron jusson hozzá ehhez a közszolgáltatáshoz. Így elmondható, hogy a kormányzati szándék és a szektor céljai azonosak – fogalmazott a MaTáSzSz.

A szövetség válaszában kiemelte az újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatos megfelelő lakossági tájékoztatás jelentőségét. Ennek megvalósításához az egyes távhőszolgáltatóknál a számlázási program fejlesztésére lehet szükség. Ezért kérték a jogalkotótól, hogy az őszi rezsicsökkentést rögzítő jogszabályi rendelkezések hatályba lépésére megfelelő határidőt biztosítson – közölte a MaTáSzSz.

Javaslatot tettek arra is, hogy a díjcsökkentés a naptári hónap első napján lépjen hatályba, mivel hóközi díjváltozást a szolgáltatók számlázási rendszere nem tud kezelni.

A szervezet bízik abban, hogy javaslatai beépülnek a beterjesztendő törvényjavaslatba – olvasható a szövetség válaszában.

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!