feketelista.hu: mérséklődött a cégbedőlések száma

Az idén szeptemberben éves összevetésben először mérséklődött a cégbedőlések száma a gazdasági válság 2008-as kitörése óta: ebben a hónapban 15 321 céget számoltak fel, az előző év hasonló időszakinál 33,8 százalékkal kevesebbet – derül ki a feketelista.hu gazdasági adatbázis keddi közleményéből.

Az elmúlt öt évben összesen 87 046 céget számoltak fel, a működő vállalkozások 16 százalékát, az elmúlt egy évben azonban már harmadával csökkent a tönkrement cégek száma. A javuló adatok gazdasági elemzők szerint azt bizonyíthatják, hogy a cégek kezdenek felülkerekedni a válság okozta nehézségeken, de a törvényi előírások változása, a cégek kényszertörlésének tavaly márciusi bevezetése is hozzájárulhatott a számok kedvező alakulásához.

feketelista.hu kiemelte: egy év alatt kétszer annyi cég alakult, mint amennyit felszámoltak. Az országban 2012. szeptember és 2013. szeptember között összesen 30 090 új vállalkozást jegyeztek be, 96 százalékkal többet, mint amennyit felszámoltak. Ennek ellenére az elmúlt egy évben több mint 13 százalékkal csökkent a cégalapítási kedv. Az egyes megyéket illetően tavaly Pest megyében számolták fel a legtöbb vállalkozást, összesen 1911-et, miközben 3384 újat alapítottak.

A portál közleménye idézi Somogyi Ferencet, a Felszámolók Országos Egyesülete elnökét, aki szerint a bíróságok és az adóhatóság nem képesek olyan sikeres vagyonkutatást végezni, mint a felszámolók, s így a kétségtelenül gyorsabban lebonyolítható kényszertörléssel a cégek minden következmény nélkül eltűnhetnek a piacról. Hozzátette: a felszámoló alapos vagyonkutatással menti a menthetőt, a NAV viszont, ha a végrehajtás eredménytelenül végződik, azonnal elrendeli a kényszertörlést. Az adóhatóság csak abban az esetben kezdeményezi a felszámolást, ha fedezetelvonás bűncselekménye áll fenn, vagy olyan vagyonnal rendelkezik a cég, amely fedezi a felszámolás költségeit. A cégek visszamaradó vagyona a legtöbb esetben nem elegendő a felszámolás kiadásaira, és a veszteséget a máshol megtermelt díjakból kell fedezniük.

Az elektronikus úton kijelölt felszámoló megbízatását viszont nem adhatja vissza – mondta.    A NAV gyakorlata szerint ha a végrehajtási eljárás során az adótartozás nem térül meg, és nincs olyan mögöttesen felelős személy sem, például betéti társaság beltagja, aki a tartozás megfizetésére kötelezhető lenne, a hatóság kezdeményezi a felszámolást. Az adóhatóság egyre nagyobb figyelmet fordít a vezetők és a tagok felelősségét érvényesítő eljárásokra, már több mint ötven ilyen per van folyamatban – áll a közleményben.

Szólj hozzá!