Deloitte: a gyakoribb áfabevallás korlátozása a “tiszta lap” megőrzésére ösztönzi az adózókat

A gyakoribb áfa-elszámolásra vonatkozó korlátozás a Deloitte szerint körültekintő eljárásra sarkallja az adózókat az adózói “tiszta lap” megőrzése érdekében. A tanácsadó cég ennek kapcsán hangsúlyozza: végrehajtási cselekménynek minősül az is, ha az adótartozást az adóhatóság más adónemben fennálló túlfizetés átvezetésével egyenlíti ki.

Az adóhatóság a 2012. január 1-jétől hatályos szabályozás alapján a gyakoribb áfa-elszámolást – az adóév végéig – különösen abban az esetben engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő levonható, előzetesen felszámított forgalmiadó-kulcs magasabb az áthárított forgalmiadó-kulcsnál, illetve az adózó beruházást valósít meg – ismerteti a cég hírlevelében Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

Az adóhatóság viszont megtagadja az engedély kiadását – azaz ilyen irányú kérelemnek mérlegelés alapján sem adhat helyt -, amennyiben a törvényben kényszerítő jelleggel meghatározott feltételek valamelyike fennáll (például: gyakori székhelyváltoztatás, legalább 25 millió forintos adótartozás miatti végrehajtási eljárás, ellenőrzés akadályoztatása miatt kiszabott mulasztási bírság stb.).

A jogalkotó a kezdeti törekvésekkel szemben nem szabott időkorlátot a negatív következmények alóli mentesülésre, azonban ez a hiányosságot 2012. március 1-jével akként orvosolják, hogy a kérelem benyújtását megelőző két éven belül kell az elutasítás alapjául szolgáló feltételek valamelyikének érvényesülnie. Ezen túlmenően március 1-jével módosul azon feltételek köre is, melyekre elutasító döntését az adóhatóság alapíthatja. Kikerült a bevallási, bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése, illetve a két éven belül alakult társaságokat sújtó többletkorlátozás.

A gyakoribb elszámolásra irányuló kérelem elutasítása finanszírozási problémákat okozhat a vállalatok életében, a korlátozás körültekintő eljárásra sarkall az adózói “tiszta lap” megőrzése érdekében – figyelmeztet Veszprémi István, aki ennek kapcsán hangsúlyozza: végrehajtási cselekménynek minősül az is, ha az adótartozást az adóhatóság más adónemben fennálló túlfizetés átvezetésével egyenlíti ki.

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!