Az árfolyamgát iránti érdeklődés élénkülésére számít a PSZÁF

A vártnál kevesebb devizaalapú jelzáloghiteles lépett be eddig az árfolyam-rögzítési programba, de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) élénkülő érdeklődésre számít – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

A programba való belépésre csaknem 450 ezer ügyfél jogosult. Az október végi adatok szerint 79 ezren fizetik fix árfolyamon a törlesztőrészletüket, de ennél többen jelentkeztek, szerződést már 93 ezren kötöttek – mondta Binder István. A PSZÁF arra számít, hogy az év végén indult egy újabb hullám, mert sokan az utolsó hetekre hagyták az ügyintézést – közölte a szóvivő, hozzátéve az is, hogy “nagy valószínűséggel” március végéig meghosszabbítják az árfolyamrögzítésbe belépés határidejét.

Binder István szerint a várakozásokat alulmúló érdeklődés egyik oka valószínűleg az, hogy sok érintett nem ismeri a részleteket. Másrészt a forint nyugvóponton volt az elmúlt időszakban, és ez sokakat megnyugtathatott – tette hozzá.

Az árfolyamgát-konstrukció bonyolult ugyan, de a jelentkezés és a szerződéskötés nem, a felügyelethez az árfolyamgáttal kapcsolatban jóval kevesebb panasz érkezett, mint a végtörlesztés miatt – hangsúlyozta a szóvivő.

Binder István felhívta a figyelmet arra is: az árfolyamgátba való belépéssel átlagosan félmillió forint kamattal kevesebbet kell visszafizetni.

A szóvivő szerint sokan attól tartanak, hogy a gyűjtőszámlájukon felhalmozódó összeget a konstrukció lejártával nem tudják majd kifizetni. Binder István úgy fogalmazott: nem vállalhatatlan a teher az ügyfelek számára, a jogszabály szerint maximum 15 százalékkal nőhet meg a törlesztőrészlet a rögzítetthez képest.

Szólj hozzá!