A beteg gyerekek és az állatvédelem kapta a legtöbb felajánlást

Valamivel több, mint 4 milliárd forint gyűlt össze a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból a közép-magyarországi régióban; az összegen 9525 alapítvány és civil szervezet osztozik. A budapestiek elsősorban a beteg gyerekek, a Pest megyeiek a gondozásra szoruló állatok megsegítését tartották szem előtt.

A közép-magyarországi régió magánszemélyei az idén 4 milliárd 107 millió forintot ajánlottak fel személyi jövedelemadójukból, hogy azzal mintegy tízezer társadalmi és civil szervezet munkáját segítsék. A képzeletbeli régiós toplista első tíz helyezettje között beteg gyerekeket segítő alapítványokat, gyermekmentő szolgálatokat, valamint állatotthonokat találunk.

A legmagasabb összegű felajánlásban egy daganatos gyerekekkel foglalkozó alapítvány részesült. Számukra közel 323 milliót utalt ki a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

A budapesti magánszemélyek összesen 6343 alapítvány és egyéb társadalmi szervezet részére 3 milliárd 508 millió forintot ajánlottak fel. Ezzel az összeggel jellemzően a beteg gyerekek ellátását, gondozását, életminőségük javítását szolgáló civil szervezetek karitatív tevékenységét segítik. A Pest megyeiek 3182 kedvezményezett részére rendelkeztek adójuk 1%-ról, összesen 599 millió forint összegben. Ők elsősorban az állat- és természetvédelmet támogatták.

A NAV közép-magyarországi adóigazgatóságai már valamivel több, mint 4 milliárd forintot kiutaltak a kedvezményezetteknek, amely felhasználásáról 2014. május 31-ig kell elszámolniuk a társadalmi és civil szervezeteknek.

Szólj hozzá!