Esettanulmány: mivel jár, ha nincs meg a könyvelés?

A NAV revizorai éppen egy, a Dél-Alföldön működő borház, borforgalmazó, szőlőtermelő cégnek az ellenőrzését kezdték volna meg, amikor a cég képviselője arról tájékoztatta az ellenőröket, hogy a vállalkozás iratanyagait nem tudja bemutatni, mert egy pár nappal korábbi természeti katasztrófában mind megsemmisült.

Az elmúlt évben is több olyan esettel találkoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai, amikor a vizsgálat megkezdésekor a vállalkozást hirtelen szerencsétlenség, természeti katasztrófa sújtotta, melyben megsemmisült, vagy megsérült a cég teljes iratanyaga. A legutóbb 280 millió forint adóhiányt és további 169 millió forint bírságot és késedelmi pótlékot állapítottak meg, és szabtak ki egy ilyen eset kapcsán.

A NAV revizorai éppen egy, a Dél-Alföldön működő borház, borforgalmazó, szőlőtermelő cégnek az ellenőrzését kezdték volna meg, amikor a cég képviselője arról tájékoztatta az ellenőröket, hogy a vállalkozás iratanyagait nem tudja bemutatni, mert egy pár nappal korábbi természeti katasztrófában mind megsemmisült. Mint a vizsgálat folyamán a tűzoltóság jelentéséből kiderült, a természeti katasztrófa egy csőtörés volt, mely valóban a kérdéses időpontban következett be, de nem a vállalkozás iratanyagának bejelentett őrzési helyén, hanem 4 házzal arrébb. A helyszínen készült hatósági fotókon egy elázott pincét lehetett látni, tele műanyag hordókkal, illetve 3-4 elázott dossziét egy raklapon. Mindeközben az adózó által az ellenőröknek bemutatott, a természeti katasztrófa után elszállított hulladék leadási bizonylaton 280 mázsa papírhulladék szerepelt.

A vizsgálat alapján az ellenőrök arra a megállapításra jutottak, hogy az iratok megsemmisülésének oka nem természeti katasztrófa volt. Mivel a társaság nem bizonyította hiteles dokumentumokkal beszerzéseinek megtörténtét és azok áfa tartalmát, így ezek hiányában a cég az ezekre vonatkozó adólevonási jogával sem élhetett. Az adóhiány, a bírság és a késedelmi pótlék miatt a cég 450 millió forintos büntetésre számíthat.

Szólj hozzá!