Az alacsony kamatszint gyorsítja a pénz elvándorlását az alternatív befektetési formákba

A felmérést mintegy 1300 fő megkérdezésével az eco.hu pénzügyi-gazdasági portál olvasói körében végezték.

A felmérés szerint amíg 7 százalékos betéti kamatok mellett a megtakarítóknak mindössze 17 százaléka, addig 4 százalékra süllyedő kamatszintnél már a megkérdezettek 91 százaléka fontolná meg, hogy új megtakarítási, illetve befektetési lehetőséget keressen. A válaszadók csaknem tizede azonban kitart a betéti lekötési lehetőségek mellett.

Az új célpontok keresése azonban mérsékelt kockázatvállalási kedvvel párosul, ugyanis a felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek mindössze 24 százaléka vállalna jelentős tőkekockázatot az átlagnál magasabb hozam érdekében, és csupán 5 százalék volt azok aránya, akik tőkeáttételes ügyleteket is kötnének, kockáztatva ezzel, hogy akár meglévő teljes tőkéjüket vagy annál többet is elveszíthetnek. A válaszadók 36 százaléka csak mérsékelt, legfeljebb 10 százalékos tőkekockázatot vállalna fel.

“Igaz ugyan, hogy a válaszadók 34 százaléka továbbra sem hajlandó a nagyobb hozamért rizikót vállalni, ugyanakkor fontos,hogy a többség már elfogadja a tőkekockázat lehetőségét, mint a magasabb hozammal kecsegtető alternatív befektetési formák velejáróját, ami jelzi pénzügyi tudatosságukat” – fejtette ki Tordai Péter a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a közleményben.

Szólj hozzá!