Átcsoportosítják a profitot: nevetségen alacsony adót fizet az Apple

A világ legértékesebb vállalata az adótakarékosság terén is az élvonalban van: az Apple 2011-ben külföldön óriási, 36,8 milliárd dollár összegű nyereségre tett szert, ám az Egyesült Államokon kívül elért profit után csak 1,9 százalék jövedelemadót fizetett.

USA Today cikke szerint az előző, szeptember 29-vel végződő pénzügyi évben az Apple 36,8 milliárd dolláros külföldön szerzett jövedelme után mindössze 713 millió dollárnyi adót fizetett ki. 2011-ben a vállalat még 2,5 százaléknyi jövedelemadót fizetett ki külföldön, mostanra az arány 1,9 százalékra csökkent. Az adó mértéke különösen annak fényében tekinthető rendkívül alacsonynak, hogy az Egyesült Államokban a vállalatok átlag 35 százalékkal adóznak.

A lap megjegyzi, hogy az Apple – más nemzetközi konszernekhez hasonlóan – úgy csökkenti az adó mértékét, hogy nyereségeit az alacsony adókulcsot alkalmazó államokba csoportosítja. Az Apple egyébként az értesülések szerint továbbra is adózó marad az Egyesült Államokban. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vállalat könyvelésében az adókötelezettség egy részét pénzügyi kötelezettségként tünteti fel, ami így csökkenti a profit mértékét annak ellenére, hogy ezeket az összegeket nem is fizette ki. Ha az Apple felszámolná ezeket a fantom adókötelezettségeket, azzal az elmúlt három évre visszamenőleg mintegy 10,5 milliárd dollárral emelkedne a profit. Ennek a befektetők valószínűleg örülnének, a vállalat azonban valószínűleg nem fogja megtenni ezt a lépést, mert ezzel tönkretenné imázsát, mely szerint az amerikai állam stabil adófizetője.

Forrás: vg.hu

Szólj hozzá!