Az éves terv 82 százalékánál jár a hiány

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya júniusban 162,3 milliárd forint volt, az első hat hónapban a deficit 721,7 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 82,0 százaléka – közölte előzetes adatait hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az államháztartás törvényi előirányzata 879,8 milliárd forint pénzforgalmi hiányt tartalmaz 2013-ra. A múlt év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 517,7 milliárd forint volt, az akkori éves előirányzat 85,2 százalékát tette ki.

Az NGM közleménye szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés 186,4 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 14,7 milliárd forintos többlettel, az elkülönített állami pénzalapok 9,4 milliárdos szufficittel zártak júniusban.

Az év első hat hónapjában a központi költségvetés hiánya 914,3 milliárd forint volt, az éves előirányzat 104,8 százaléka. Egy évvel korábban, június végén ez az alrendszer 592,3 milliárd forint kumulált hiányt mutatott, ami az akkori törvényi előirányzat 95,5 százalékának felelt meg. A tárca közleményében ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a két időszak összehasonlításánál figyelembe kell venni, hogy egyes adónemek esetében változások voltak.

Január-júniusban a központi költségvetés bevételei 4587,6 milliárd forintot értek el, 288,5 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. A bevételt elsősorban egyes meglévő adónemek magasabb bevételei, újonnan bevezetett adónemek, a központi költségvetési szervek magasabb bevételei, illetve az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések növelték.

Az év első hat hónapjában a központi költségvetés bevételei 5501,9 milliárd forintot tettek ki, ez 610,5 milliárd forinttal több, mint az előző év hasonló időszakában. A nagyobb kiadási összeget az okozta, hogy az állam több szektorban is feladatokat vett át az önkormányzatoktól, amelynek költségei így a központi alrendszer kiadásai között szerepelnek. Ezenkívül az egyedi és normatív támogatások, a lakásépítési támogatások és a kezességérvényesítések is nagyobbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte az NGM.

Az év első hat hónapjában a nettó kamatkiadás 577,7 milliárd forint volt, amely 47,7 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint a társadalombiztosítási alapok 2013 június végi, hathavi 136,1 milliárd forintos szufficitje a nyugdíjbiztosítási alap 84,1 milliárd, valamint az egészségbiztosítási alap 52 milliárd forintos többletéből tevődik össze. Egy évvel korábban az alapok együttesen 3,3 milliárd forintos hiányt mutattak a január elejétől június végéig terjedő időszak végén.

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!