Az egyszerűsített foglalkoztatás munkáltató általi bejelentése

Az egyszerűsített foglalkoztatás alapján alkalmazott munkavállalókat a munkáltatónak – választása szerint – vagy elektronikus úton (ügyfélkapu), vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, telefonon kell bejelentenie a munkavégzés megkezdése előtt a 13T1042E, vagy 13T1042TEL nyomtatványon, mely letölthető a NAV honlapjáról.

A nyári Balaton parti szezon közeledtével érdemes néhány mondatban foglalkozni az egyszerűsített foglalkoztatással, mely a munkáltatóknak jelentős könnyítést kínál az alkalmazotti foglalkoztatásban.

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén fontos tudni, hogy a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladhatja meg a 120 napot, melynek minden napjára 500.-Ft közterhet kell fizetni.

Az alkalmi munkánál lényeges, hogy a foglalkoztatás ideje legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig, egy éven belül ugyanannál a munkáltatónál legfeljebb kilencven napig létesített határozott időre szóló munkaviszony lehet. Alkalmazottanként, az alkalmazás minden egyes napjára 1.000 Ft a közteher.

Célszerű tudni, hogy az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített munkaviszonyban egy naptári napon foglalkoztatható munkavállalók száma korlátozott. Ennek megfelelően az a munkáltató aki
– a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó főfoglalkozású munkaviszonyban álló személyt  nem foglalkoztat, egy főt,
– egy főtől öt főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén két főt,
– hattól húsz főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén négy főt,
– húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám húsz százalékát kitevő személyt foglalkoztathat egyszerűsített foglalkozás keretében.

Az egyszerűsített foglalkoztatás alapján alkalmazott munkavállalókat a munkáltatónak – választása szerint –  vagy elektronikus úton (ügyfélkapu), vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, telefonon kell bejelentenie  a munkavégzés megkezdése előtt a 13T1042E, vagy 13T1042TEL nyomtatványon, mely letölthető a NAV honlapjáról.

Szólj hozzá!