Így fizetjük a tranzakciós illetéket

Az idei legmagasabb havi összeg folyt be a költségvetésbe a pénzügyi tranzakciós illetékből júniusban. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Portfolio.hu kérdésére közölte: a 15,8 milliárd forintos bevételből 9,4 milliárdot a piaci szereplők (bankok), 6,4 milliárdot az államkincstár fizetett be. Az elmaradás összességében még így is jelentős. Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár azt is elárulta, hogy csak a 2014-es költségvetés benyújtásakor válik ismertté a frissített makropálya. 

 Az év hatodik hónapjában 15,8 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a pénzügyi tranzakciós illeték soron. Az NGM online tájékoztatóján Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár kérdésünkre részletezte: ebből 6,4 milliárd forint a Magyar Államkincstárhoz, 9,4 milliárd forint pedig a piaci szereplőkhöz köthető.


Ezzel összesen június végéig (a február-júniusi 5 hónap alatt) összesen 68,6 milliárd forintnyi tranzakciós illeték folyt be, ami az időarányosan előirányzott 136 milliárdos bevétel fele.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a kormány legutóbb úgy döntött: augusztus elsejétől megemeli a tranzakciós illeték kulcsát és utólagos egyszeri befizetésre kötelezi a bankokat (ez utóbbi mintegy 75 milliárd forintos teher a szektornak).

Így fizetjük a tranzakciós illetéket
A minisztériumtól kapott részletes júniusi adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a MÁK eddig 23 milliárd forintot fizetett be, a bankok pedig összesen 45,5 milliárd forintot teljesítettek.

Számításaink szerint mindkét szektor esetében látható elmaradás az időarányos tervekhez képest, ám a pénzintézetek esetében lényegesen nagyobb. Az államkincstár ugyanis az időarányosan előirányzott összeg 69%-át fizette be, míg a bankok az időarányosan tervezett összeg 44%-át.

Így fizetjük a tranzakciós illetéket

 

Így teljesítenek a bankok
“A pénzügyi szervezetek különadóját – főszabályként – 2013. évben négy egyenlő részletben, a negyedév utolsó hónapjának 10. napjáig (2013. március 10., 2013. június 10., 2013. szeptember 10., 2013. december 10.) kell megfizetni. A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosításával előírt egyszeri jellegű befizetést szintén négy részletben, szeptember – október – november – december hónapokban kell teljesíteni” – részletezte kérdésünkre Banai Péter.

Később lesz makropálya

A múlt héten közzétett, 2014-es költségvetési tervezési köriratban nem szerepelt részletes makrogazdasági pálya. Banai Péter ezzel kapcsolatban kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy “a 2014. évi költségvetési törvényjavaslat a legfrissebb makrogazdasági számításokon fog alapulni, melyeket a törvényjavaslat benyújtásával egyidejűleg hoz nyilvánosságra a kormány” (vagyis szeptember 30-án – a szerk.). “A tervezést meghatározó főbb makrogazdasági paraméterekről a tervezésben részt vevő szervekkel egyeztettünk, egyes kiemelt paramétereket a körirat is tartalmaz” – tette hozzá.

Így fizetjük a tranzakciós illetéket

Forrás: portfolio.hu

Szólj hozzá!