Adómentesen lehet “vaterázni”

Nem számít gazdasági tevékenységnek, ha valaki saját megunt, feleslegessé vált holmijait árulja az interneten, az ebből származó bevételt évi 600 ezer forintig nem kell bevallani az adóhatóságnak – írta a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott információk alapján; a NAV egyúttal cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint revizoraik “rászálltak” volna az aukciós oldalak használóira.

A saját dolgok internetes árusítására a személyi jövedelemadó (szja) szabályok érvényesek: ha az ingóságból származó bevétel meghaladja az éves 600 ezer forintot, illetve az abból származó, a költségek levonásával számított jövedelem a 200 ezer forintot, akkor az adómentes részt meghaladó bevétel után 16 százalék szja-t kell fizetni.

Más a helyzet, ha valaki kifejezetten azért vesz meg valamit, hogy utána az interneten adja tovább – ez ugyanis gazdasági tevékenység, így a magánszemély automatikusan áfaalannyá válik. Ha viszont szabályosan bejelentkezik a NAV-nál az áfa-körbe, az alanyi adómentességet is választhatja, ha várható bevétele nem haladja meg az évi 6 millió forintot.

A NAV revizorai folyamatosan figyelik az aukciós oldalakat, s azok a hirdetők számíthatnak szúrópróbaszerű ellenőrzésre, akiknél feltételezhető az üzletszerű tevékenység, vagyis jelentősebb mennyiségben, rendszeresen árusítanak a portálokon, miközben adóbevallásukban nem szerepel a gazdasági tevékenységre utaló, önálló tevékenységből származó jövedelem – írta a lap.

Forrás: HVG.hu

Szólj hozzá!