Hogyan ellenőrzi az uniós támogatással megvalósuló beruházásokat az adóhivatal?

Jegyinák Attila elmondta, a támogatott fejlesztések döntő többsége építőipari beruházás, így az ellenőrzések célja elsősorban a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók kiszűrése. A NAV munkatársai indokolt esetekben adóellenőrzést megalapozó adatgyűjtést is végeznek. Ezen adatgyűjtések a hivatali rendszerekben ismert és az adózók által átadott adatok egyeztetésén túl kitérnek a tárgyi eszközök felmérésére, az alkalmazottak létszámára, a számviteli szabályozás valódiságára és az adott beruházás előtt kötött szerződésekre, alvállalkozói szerződésekre, valamint azok tartalmára is.

A Dél-Alföldön év eleje óta 81 ilyen ellenőrzést végzett a NAV. Bács-Kiskun megyében tíz beruházás ellenőrzéséből öt, Békés megyében 31 ellenőrzésből három, Csongrád megyében negyven esetből nyolc alkalommal találtak valamilyen szabálytalanságot – tudatta a sajtóreferens.

Az eddigi tapasztalatok alapján a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségét az ilyen fejlesztéseknél az átlagos 40 százalékos aránynál ritkábban szegik meg, ez nagyban köszönhető a beruházások uniós finanszírozásához kapcsolódó szigorú előírásoknak, és a gyakori ellenőrzésnek – közölte Jegyinák Attila.

Hozzátette: a be nem jelentett munkavállalót foglalkoztató vállalkozás alkalmazottanként egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.

Szólj hozzá!