Offshore cég-tulaj? Búcsút mondhat az uniós pénzeknek

A kormány döntése alapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007-ig visszamenően átnézi az összes uniós támogatási szerződést, hogy megállapítsák, mely pályázatokon nyert offshore hátterű cég. Több tízezer pályázat átnyálazásáról van szó.

A vizsgálatot 2014 márciusára kell befejezni, több tízezer pályázatot néznek át – írja a 444.hu. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára a portálnak azt mondta, hogy a döntés hátterében a magyar alaptörvény alábbi rendelkezése áll: “A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

Utoljára idén tavasszal volt kisebb botrány abból, hogy 74 NFÜ-s pályázat győzteséről merült fel, hogy offshore cégek lehettek. Nagy kérdés, hogy mihez kezdenek majd listával, különösen az új alkotmány hatálybalépése (2011 húsvét) előtt megkötöttekkel. Csepreghy erről csak azt mondta, hogy a cél a kedvezményezettek tulajdonosi hátterének teljes transzparenciája.

A kormány arról is döntött, hogy szeptembertől minden EU-s pénzre pályázónak tételesen nyilatkoznia kell, hogy nem offshore cég nevében pályázik. Ilyesmit eddig is alá kellett írni, de most jogi szempontból szigorúbb lesz a nyilatkozat.

A pályázatok átvizsgálása a választások előtt fejeződik be, így a portál szerint a kampány egyik témája lehet, hogy mikor milyen cég mekkorát nyert.

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!