Brutálisan drágulnak a legolcsóbb bankszámlák

Átlagosan több mint 60 százalékkal nő a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdődő díjemeléseinek köszönhetően, amivel többségük a tranzakciós adó augusztusi növekedésére reagál. A megfelelő választás egyre nehezebb, mivel a költségtételek folyamatosan változnak – derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

Szeptember elejétől kezd el megjelenni a bankok többségének díjaiban a tranzakciós adó augusztusi emelése, aminek köszönhetően a legolcsóbb számlacsomagok átlagos költsége több mint 60 százalékkal nő az elkövetkező hónapokban – írja a Bankmonitor. A tíz legolcsóbb bankszámla költsége átlagos bankhasználat mellett havi 596 forintról 967 forintra emelkedik az elkövetkező hónapokban, megfelelő bankválasztással azonban éves szinten 18 ezer forintot is meg lehet takarítani. A részletes, bankokra lebontott táblázatott itt lehet megnézni.

Az elemzés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a legolcsóbb bankszámlák közötti költségkülönbségek – a díjtételek emelkedésével párhuzamosan – enyhén mérséklődnek. Míg júliusban a legjobb és a tizedik legolcsóbb bankszámla között éves szinten közel 12 ezer forint volt a különbség, addig januárban ez az eltérés 5 ezer forintra csökken, ami elsősorban a legolcsóbb bankszámlák átlag feletti drágulásának tudható be.

Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az egyébként is alacsony nyereségesség, sőt sok esetben veszteséges tevékenység mellett a bankok nem képesek fenntartani a korábbi költségszintjüket és a tranzakciós illeték emelkedésének hatását, csak kismértékben tudják átvállalni a legolcsóbb számlák esetében. A megfelelő bank és bankszámla kiválasztása a költségek további emelkedésével a korábbinál is fontosabbá vált. Az első tíz legjobb bankszámla átlagos éves költsége és a 40. legjobb bankszámla éves költsége közötti különbség 16 ezer forintról 18 ezer forint fölé nőtt. Azaz egy év alatt a havi nettó átlagkereset bő tíz százalékát is meg lehet spórolni a helyes számlacsomag kiválasztásával.

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!