Ennyi készpénzt lehet majd havonta ingyen felvenni

Havonta az átlagfizetésnek megfelelő összeget lehet majd ingyen felvenni a bankautomatákból – tudta meg a hvg.hu egy vezető kormánypárti politikustól, legalábbis ilyen javaslatot tervez a kormány, illetve a frakció benyújtani, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium nem cselekszik elég gyorsan. A rezsicsökkentés alkotmányba foglalását pedig elvi alapon intéznék, és nem gazdasági képlettel.

Havonta az átlagfizetésnek (körülbelül 150 ezer forintnak) megfelelő összeget lehet majd ingyen felvenni a bankautomatákból – tudta meg a hvg.hu egy vezető kormánypárti politikustól, legalábbis ilyen javaslatot tervez a kormány, illetve a frakció benyújtani, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem cselekszik elég gyorsan. A kormány ugyanis azt tervezi, hogy biztosítani kell a banki ügyfeleknek azt, hogy havonta kétszer ingyen vehessenek fel pénzt bankjuktól. A kormánypárti forrás szerint jövő év elejétől már élne ez a lehetőség, októberig pedig el szeretnék dönteni, hogy ez milyen módon történjen meg.

A kormánypárti forrás szerint a rezsicsökkentést eközben úgy lehet beemelni az alaptörvénybe, hogy az nem egy gazdasági képlet, árszabályozási ügy lenne, hanem elvi alapon határoznák meg ennek létjogosultságát, bár az még nem világos, hogy pontosan mi is lenne az alaptörvény módosítása. (Erre lehet is esély, mivel a tavaly életbe lépett alaptörvényben már most is szerepel olyan elvi kitétel, hogy ha egy szervezet nagy, akkor sok adót kell fizetnie, csak azért, mert nagy, elvi alap a meghatározás – a szerk.). A fő ok azonban, ami miatt ezt meg szeretnék tenni a forrás szerint, az nem is az MSZP – hogy a szocialisták majd visszacsinálnák a rezsicsökkenést –, hanem az EU, mely már többször is arra szólított fel, hogy ki kell vezetni a hatósági árszabályozást. A nonprofit közműszolgáltatás Orbán Viktor kormányfő által ismételten felvetett ötlete is ehhez a témakörhöz kapcsolódik, ám a törvényhozás minden bizonnyal csak jövő tavasszal foglalkozna ezzel a kérdéssel.

A kormánypárti forrás szerint tisztában vannak azzal, hogy egy újabb rezsicsökkentési fordulót – a már eddig végigvitt 20 százalék után – a cégek gazdaságilag már nehezen tudnák kigazdálkodni, a politikai szándék viszont megvan ennek végigvitelére, így valamifajta megoldást kell találni. További rezsicsökkentés csak akkor képzelhető el, ha sikerül jövőre az oroszokkal egy jó megállapodást kötni (2015-ben jár le a Gazprommal kötött hosszú távú gázszerződésünk – a szerk.), ezért kell mindenáron az E.On-ügyletet mihamarabb lezárni – fejtette ki a kormánypárti forrás.

A devizahitelesekkel kapcsolatos újabb mentőcsomagra kitérve a vezető kormánypárti forrás elmondta, hogy a bankok időközben letettek egy csomagot a kormány asztalára, ám az a Fidesz szakpolitikusai szerint még mindig nem elég jó, így nem fogadták el.

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!