Putyin a világ legbefolyásosabb embere

Elvette Barack Obamától a világ legbefolyásosabb emberének címét az orosz elnök. A Forbes idei listája szerint Vlagyimir Putyin nagyobb hatással volt a világ eseményeinek menetére, mint az amerikai elnök.

A lap szerint Obama előbb került hazájában a béna kacsa szerepébe, mint ahogyan az a második ciklusát töltő elnököknél megszokott. Ennek leglátványosabb példája a költségvetési vita kapcsán bekövetkezett leállás és az állami alkalmazottak ebből adódó kényszerszabadságolása volt.

Snowden és Aszad lett a királycsináló

A Forbes szerint a szíriai polgárháború körüli nemzetközi vita repítette Putyint a lista tetejére, ahol az elmúlt öt évben 2010 kivételével szinte mindig Obama állt. (Akkor Hu Csintao kínai államfőé lett az első hely.) Lényegében az orosz elnökön múlt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hozott olyan határozatot, amely lehetővé tette volna külső katonai erők beavatkozását a Bassar al-Aszad elnök ellen felkelt lázadók oldalán, amit főként Washington és Párizs szorgalmazott volna.

Az amerikai titkosszikgálatok világméretű lehallgatási gyakorlatáról hírt adó Edward Snowden sem erősítette Obama pozícióit. Ráadásul az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja hosszas huzavona után végül Moszkva ölébe pottyant, miután sem Kína, sem az eredetlieg kiszemelt dél-amerikai államok nem vállalták Snowden befogadását.

Peking, Vatikán, Berlin

A bronzérmet Hszi Csin-ping kínai államfő vitte el, utána pedig Ferenc pápa következett. Legbefolyásosabb nőként Angela Merkel az ötödik helyet szerezte meg, egy hellyel megelőzve lista legbefolyásosabb üzletemberét, a Microsoft milliárdos alapítóját, Bill Gatest.

Forrás: index.hu

Szólj hozzá!