Mindenki ellenőrizheti munkaadóját

Gyakran előfordul, hogy a munkáltató által leadott járulékbevallás hibás, téves, vagy hiányos, sőt az is, hogy munkavállalókat „feketén” foglalkoztatnak. Márpedig a be nem jelentett időszak után nem jár nyugdíj. A nyugdíjszámítást meghatározza a munkaviszony időtartama vagy a részmunkaidős foglalkoztatásból származó arányos szolgálati időre vonatkozó részadatok.

A  munkavállaló kétféleképpen győződhet meg arról, hogy szabályosan foglalkoztatják-e. Egyrészt kérésére a cég 3 napon belül köteles igazolást kiadni a bejelentésről. Ha ezt a vállalkozás nem teljesíteni, úgy valószínűleg nincs minden rendben a foglalkoztatással. Másrészt 2010-től awww.magyarország.hu oldalon minden ügyfélkapuval rendelkező állampolgár taj-száma megadásával ellenőrizheti, hogy szabályszerűen alkalmazzák-e.

Az oldalon az 1998. január 31-től létrejövő vagy már fennálló jogviszonyok adatai, a munkáltató, valamint a munkaviszony kezdő és záró időpontja, az alkalmazás minősége található.  Ha itt nem találjuk a bejelentésre vonatkozó információkat, célszerű egyeztetni a munkáltatóval, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés a várt nyugdíj megállapításakor.

Szólj hozzá!