Kormányrendelet-tervezet a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről

A tervezet felsorolja, hogy a bankszámla tulajdonosának milyen adatokat kell megadnia ahhoz, hogy – csak egy – számlájáról a havi két készpénzfelvétel, legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes legyen, egyben tartalmazza mellékletében a kitöltendő űrlapot is.

Az űrlap aláírójának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi:  amennyiben jogosulatlanul él az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, vagy a nyilatkozatban valótlan tartalmat közölt, a megjelölt pénzforgalmi szolgáltató jogosult az elengedett tranzakciós díjakat visszamenőleg egy összegben érvényesíteni.

“A díjtól és költségtől mentes készpénzkifizetés, illetve készpénzfelvétel igénybevételére szolgáló fizetési számlát megjelölő nyilatkozat tartalmára vonatkozó részletes szabályokról” címet viselő nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetéhez a hétfői munkaidő végéig lehetett véleményt fűzni.

December 1-jétől jövő év január 20-ig kell nyilatkoznia annak, aki már februártól élni szeretne a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, miután az erről szóló törvényt november elején elfogadta az Országgyűlés.

Rogán Antal másnap sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) november 25-ig rendeletet kell hozni, amely szabályozza a nyilatkozat formáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy február 1-jétől lehet havi kétszer ingyen pénzt felvenni, de a számlát megjelölni december 1-jétől lehet. Aki már februártól élne ezzel a joggal, január 20-ig kell nyilatkoznia, aki elmulasztja ezt az időpontot, akkor március 1-jétől vehet fel ingyen készpénzt – ismertette, hozzátéve, “a határidő folyamatos”.

Rogán Antal közölte, a pénzforgalmi szolgáltatóknak módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerződést a bejelentést követően, valamint el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket február 1-jéig.

December 1-jétől pedig a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát – tette hozzá, megjegyezve: a nyilatkozatokat a számla megszüntetéséig, vagy új nyilatkozat megtételéig kötelesek megőrizni.

Arra a kérdésre, ellenőrzik-e, ha valaki több banknál is lead nyilatkozatot, Rogán Antal azt mondta, 2014. december 31-ig kell ezt kialakítania a bankoknak, annak alapja a központi adós-nyilvántartási rendszer. A részletszabályokat az NGM alakítja ki a következő év közepéig, a rendszer felállítása után összesítik az információkat, és ki fog derülni, ha valaki visszaélt a rendszerrel.

A törvény elfogadását azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben a bankok az illendő mértékhez képest túlságosan is megemelték a számlavezetéssel kapcsolatos díjakat és az egyéb költségeket. Ha a pénzintézetek bármiféle más költséget próbálnak érvényesíteni, szigorúan ellenőrizni fogjuk, mivel a törvény kimondja ennek tilalmát és lehetővé teszi a szankcionálását – mondta. Rogán Antal rögzítette: ha a bank számlavezetési díjat akar emelni az ingyenes készpénzfelvétel miatt, annak a pénzintézet számára súlyos következményei lesznek.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára korábban elmondta: az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget, a társadalomnak 100 milliárd forintos pluszköltséget jelent.

A főtitkár igazságtalannak nevezte azt a rendszert, hogy a bankoknak olyan ingyenes szolgáltatást kell nyújtaniuk, amely után tranzakciós illetéket kell fizetni. “Ez olyan, mintha társadalmi munka után adót szedne az állam a társadalmi munkát végzőtől” – fogalmazott Kovács Levente.

Szólj hozzá!